Het Mirakel van Amterdam     

Wat is het Mirakel van Amsterdam?

Het Mirakel van Amsterdam wordt gezien als een wonder dat werd gecreëerd door God. Het zou betekenen dat God sterker zou zijn dan de wetten van de natuur. Maar wat is het mirakel van Amsterdam eigenlijk?

 

Een wonder op de Kalverstraat

Op 13 maart 1345 braakte een doodzieke man, genaamd IJsbrecht Dommer, een heilige hostie uit, die hij had gekregen bij een Sacrament der Zieken, op de Kalverstraat. De heilige hostie wordt door zijn vrouw in de haard gegooid, maar hij blijft ongeschonden boven het vuur in de haard zweven. Wanneer de vrouw de hostie uit het vuur haalt, blijven ook haar handen ongeschonden. De hostie wordt in een kist teruggebracht naar de pastoor die de hostie aan de man gaf. De vrouw neemt dan de lege kist mee naar huis, maar de volgende dag ligt de hostie weer in de kist bij de man. De pastoor wordt erbij gehaald en hij neemt de hostie weer mee naar de kerk, maar de volgende dag ligt de hostie wéér in de kist. Dit wordt gezien als een wonder gecreëerd door God. De hostie wordt door de pastoor in een heilige sacramentsprocessie naar de kerk gebracht. Er kwam op de plek van het wonder een kapel: de Heilige Stede.

 

De gevolgen van het Mirakel

Een jaar later, in 1346, gaf de bisschop Jan van Arkel toestemming om het Mirakel van Amsterdam te herdenken. Er werd een kapel gebouwd, de Heilige Stede, waarin je ook de heilige hostie en de heilige haard kon zien. Jaarlijks was er een sacramentsprocessie, dit was een feestelijk gebeuren waar elke katholieke burger van Amsterdam aan meehielp. De burgers liepen dan vanaf de Heilige Stede naarde Oude Kerk. In deze stoet liepen eerst de gilden voorop met hun gildetekens en de beelden van hun beschermheiligen, daarachteraan liepen kinderen met beelden van andere heiligen, achter de kinderen was er een man te paard, die de heilige St. Gregorius zou voorstellen, hij sleepte dan ook altijd een draak achter zich aan daarachteraan liepen nog meer kinderen met vleugels aan hun schouders, drie rijen schutters en een aantal monniken en geestelijken. De stoet werd altijd afgesloten door de priester met het heilige sacrament onder een versierde draaghemel. Amsterdam groeide vanwege het wonder uit tot één van de belangrijkste bedevaart plekken voor pelgrims in Europa. Van overal uit Europa kwamen katholieken om op een bedevaart naar de Heilige Stede te gaan. Er werd zelfs een speciale toegangsroute gebouwd: de Heilige Weg.

 

De Heilige Stede door de jaren heen

In 1452 brandde de Heilige Stede tot op de grond af, maar hij werd al snel herbouwd. De heilige hostie was als een wonder boven het vuur blijven hangen en was nog helemaal intact. Maar op 29 mei 1578 werd de Heilige Stede bestormd door een woedende menigte Calvinisten, zij namen de heilige hostie mee en sindsdien is hij nooit meer teruggevonden. De Calvinisten veranderden de Heilige Stede ook in de protestantse Nieuwezijdse kapel, die verboden was voor katholieken. Verder in de tijd, namelijk eind 19de eeuw, was de Nieuwezijdse kapel in een bouwvallige staat. Ondanks alle protesten werd de kapel afgebroken en opnieuw gebouwd. Deze kapel staat nog steeds overeind en kun je zien in Begijnhof.

 

Slot

Het Mirakel van Amsterdam is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Amsterdam. Het was vroeger en ook nu heel bekend. Het is ook een speciale gebeurtenis, want het is heel belangrijk geweest voor veel katholieken in Amsterdam, omdat het liet zien dat God heel machtig was. Kortom het Mirakel van Amsterdam was een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de stad Amsterdam.

Maak jouw eigen website met JouwWeb